Recruitment anno nu:
zet je doelgroep op het juiste spoor!
Elke ondernemer met personeel in dienst heeft er wel ervaring mee. Een plotseling vertrekkende medewerker en het ontstane gat dat weer gevuld moet worden. Of het werk groeit je boven de pet en het werven van nieuw personeel blijkt lastiger dan gedacht.
Hoe kom je dan in contact met dat ene talent, die persoon die past bij het team en ook nog eens op zoek is naar een nieuwe uitdaging. De vraag is: hoe komt die persoon op het spoor van jouw vacature?
Een redelijk essentiële vraag zou je zeggen, zeker wanneer je actief op zoek bent naar nieuw personeel. Des te vreemder is het feit dat veruit de meeste vacatureteksten nog steeds vanuit het perspectief van de werkgever worden geschreven. Vaak start de advertentie met een droog en uitgekauwd stukje over de missie van de organisatie gevolgd door een lijstje met functie-eisen en andere op de automatische piloot geschreven selectie-eisen. Maar inspireer je hiermee? Overtuig je hiermee? Onderscheid je je hiermee als werkgever? Het antwoord laat zich min of meer raden. Vaker niet dan wel. De grote ‘fout’ is dat deze personeelsadvertenties geredeneerd zijn vanuit de werkgever in plaats van de actief of passief zoekende kandidaat. En in een steeds krapper wordende arbeidsmarkt en de veranderende eisen vanuit kandidaten, zijn dit juist punten waar veel aandacht naar uit zou moeten gaan.
‘ HET IS BELANGRIJK OM TE DENKEN VANUIT
DE BEHOEFTE VAN DE DOELGROEP. NEEM DAAROM
VOLDOENDE TIJD OM DEZE TE ACHTERHALEN. ‘
Zeker bij lastig te vervullen vacatures is het belangrijk om te denken vanuit de behoeften van de doelgroep. Neem voldoende tijd om deze behoeften te achterhalen, want zodra je deze scherp op het netvlies hebt, ben je in staat om potentiële kandidaten te identificeren en ze trefzeker te benaderen. Redeneer daarbij ook vanuit de kandidaat en focus je op wat je te bieden hebt voor je potentiële kandidaten. Vacatures die gericht zijn op en appelleren aan de behoeftes van werkzoekenden krijgen een betere respons dan vacatures waar de eisen centraal staan. Bedenk daarom goed wat jouw organisatie allemaal te bieden heeft voor de kandidaat, stel dit centraal bij het onder de aandacht brengen van je vacatures en je krijgt hierdoor gegarandeerd meer geschikte reacties! Profileer je hierbij als een interessante en vooral menselijke werkgever.
Kracht van video
Met de inzet van een videovacature snijdt het mes aan meerdere zijden. Het maakt de vacature persoonlijker en daarmee wordt de menselijke kant van de organisatie beter zichtbaar. Bovendien geeft de sfeer en interactie tussen collega’s (en klanten) een duidelijk gevoel mee waar de organisatie voor staat en voor gaat. Op deze manier kunnen potentiële kandidaten zich sneller, makkelijker en op een hedendaagse manier verbinden met je organisatie en medewerkers.
Tot slot, wees geloofwaardig en oprecht. Elke organisatie is tegenwoordig innovatief, werkt lean, dan wel agile en heeft een prachtige bedrijfscultuur. Door medewerkers in hun eigen woorden (dus zonder scripts) te laten vertellen over de organisatie, creëer je een realistisch beeld en kunnen geïnteresseerden ‘kennismaken’ met de toekomstige collega’s. De basis voor een nadere kennismaking is gelegd!
6 redenen om video actief in te zetten bij de werving van nieuw personeel
- 1 minuut video zegt meer dan 1,8 miljoen woorden
- Videocontent wordt het best bekeken en gedeeld op social media
- Video laat de zachte kant van de organisatie goed zien
- De trots op het werk en de organisatie wordt zichtbaar en deelbaar
- Versterkt het imago van de organisatie
- Er ontstaat een écht en realistisch beeld
Meer weten over Social Recruiting?

Download onze whitepaper
Werven van goed personeel vormt een steeds grotere uitdaging. Het eenzijdig plaatsen van berichten moet veranderen in het leggen van relaties met (potentiële) werkzoekenden. Dat is de kern van Social Recruiting.
Wil je meer weten over Social Recruiting? Download onze whitepaper. Hierin bieden we concrete oplossingen voor jouw werving.