Vacaturevideo’s:

Triggers & Tips

Je ziet steeds meer vacaturevideo’s op social media en vacaturesites. Hoe effectief zijn die video’s in vergelijking met traditionele tektstgebaseerde personeelsadvertenties. En waar moet je op letten als je zo’n video gaat of laat maken?

Geen clichés maar concrete informatie

In vacatureteksten zie je vaak kreten als een ‘geweldige bedrijfscultuur’, en een ‘veelzijdige baan’. Natuurlijk kun je dat soort ‘verkoopargumenten’ anders verwoorden. Maar een vacaturevideo brengt het bedrijf echt en onderscheidend tot leven. Je kunt kandidaten concreet laten zien en horen wat het werk inhoudt en hoe de sfeer is; bijvoorbeeld door toekomstige collega’s aan het woord te laten of werksituaties te tonen.

Extra exposure bij latente zoekers en klanten

Vacaturevideo’s worden online veel vaker gedeeld dan gewone wervingsadvertenties. Daardoor bereik je ook mensen die je vacature gemist hebben of niet actief op zoek zijn naar een nieuwe baan. Bovendien versterkt een krachtig en geloofwaardig verhaal in
videovorm het imago van je organisatie voor (potentiële) klanten. Dat ondersteunt de marketinginspanningen zonder dat hiervoor extra budget nodig is.

Tips voor het maken van een vacaturevideo

1. Denk vanuit de doelgroep

Bepaal eerst welk soort kandidaten je wilt aantrekken. Gaat het om jonge of ervaren mensen? Wat zijn hun ambities? In welke bedrijfscultuur voelen ze het beste thuis? Welke arbeidsvoorwaarden vinden ze het belangrijkst? Dat zijn de
‘haakjes’ voor de verhaallijn van een video.

2. Focus op de competenties

Maak duidelijk welke competenties kandidaten kunnen etaleren in de aangeboden baan. Worden ze bijvoorbeeld gewaardeerd om hun creativiteit, klantgerichtheid of punctualiteit? Komen ze in een gespreid bedje of is er juist veel ruimte voor eigen initiatief?

3. Etaleer de kernwaarden

Het is ook belangrijk om te tonen waar je organisatie voor staat. Denk aan kernwaarden als zorgzaamheid, authenticiteit, openheid of innovatief vermogen. Kies de waarden die het meeste aanspreken bij de doelgroep als basis voor de inhoud van de video.

4. Sluit aan op de huisstijl

De cameravoering, editing, ondersteunende muziek en het artwork dat voor de video wordt gebruikt, moet niet alleen professioneel zijn, maar ook matchen met de huisstijl die is doorgevoerd in alle andere communicatie van je organisatie. Zo laat je een herkenbare ‘merkpersoonlijkheid’ zien.

5. Kies de juiste kanalen

Onderzoek welke social media kandidaten in je doelgroep het meeste gebruiken. Wanneer dat duidelijk is kun je de insteek van de video afstemmen op het kanaal. Bijvoorbeeld een humoristische aanpak om ‘viral’ te gaan op Instagram of een
meer journalistieke benadering op LinkedIn.

6. Maak reageren makkelijk

Gaat het om een functie voor mensen die met hun handen werken, dan is het misschien een te hoge drempel om ze een motivatiebrief te laten schrijven. Je zou dan kandidaten kunnen aanbieden om eens een halve dag mee te lopen. Vergeet in elk geval niet op de video te eindigen met een oproep (bijvoorbeeld doorklikken naar een e-mail) om zich te melden als ze geïnteresseerd zijn.

Tot slot

Het maken van een aansprekende vacaturevideo is een vak apart. Daarom verdient het aanbeveling professionele assistentie in te schakelen. Dat kost in elk geval veel minder dan het inhuren van een recruitmentbureau voor lastig te vinden personeel.

Meer weten? Bel me op [06 295 463 77] of stuur een mail naar luc@toff-e.nl

Meer weten over Social Recruiting?

Download onze whitepaper

Werven van goed personeel vormt een steeds grotere uitdaging. Het eenzijdig plaatsen van berichten moet veranderen in het leggen van relaties met (potentiële) werkzoekenden. Dat is de kern van Social Recruiting. 

Wil je meer weten over Social Recruiting? Download onze whitepaper. Hierin bieden we concrete oplossingen voor jouw werving. 

Copyright 2023 © All rights Reserved. Ontwerp door Toff Producties.